8.9.06

Blog jos jednom u dnevnoj stampi

Uz jedan ovakav podnaslov: "Растућа популарност блоговања доноси нова искушења класичном новинарству"

Poenta, tacnije povod teksta mi je nebitan, neki glupi skandal... Ovo je za one koji ne vide stvari dalje od svog nosa, i koji i dalje misle da je blog samo necija ekscentricna skrabotina.

"Блоговање је, наиме, постало нови медиј и раст популарности ове врсте комуникације изазван је незадовољством многих класичним новинарским производима. У својим реакцијама, читаоци-блогери износе критике на рачун новинара, указују на чињенице које су они намерно или из других разлога изоставили, или су их уредници цензурисали. У блоговима се, затим, могу наћи информације које никад не би биле објављене у штампи или електронским медијима. Типичан пример за то је недавно обелодањивање чињенице да је музичка продукција чувеног „Сонија” у своје музичке дискове тајно уградила програм који је шпијунирао компјутере корисника (да би спречио неовлашћено копирање) – у блогу једног експерта, после чега је компанија била принуђена да се јавно извини и, наравно, прекине ову праксу."

i jos jedna informacijica:
"У Америци, на пример, од 80 од 100 највећих листова на својим интернет издањима нуди блогове својих репортера које читаоци коментаришу."



Izvor/Ceo tekst: danasnja Politika

3 komentara:

Anonymous said...

bravo! ali, moram da primetim nešto: ti pišeš blog od 2004! čoveče!!!(((-: a ja se upravo spremam da na svom napišem tekst o najstarijim blogovima na srpskom jeziku. uzgred, sasvim sam te slučajno našao na elitesecurity forumu. priznajem, privukla me tvoja slićica.... stidim se, hihi!

Anonymous said...

e da.... u tekstu se kaže da je blog "изазван је незадовољством многих класичним новинарским производима." to je samo delimično tačno.... istina je da _velika večina_ blogera doživljava svoj blog kao "e-dnevnik"

artichoka said...

ja se delimicno slazem ali to se i ne odnosi na veliku vecinu blogera vec na samo jednu sferu - novinarstvo... i to ono objektivno (oksimoron jel :D). ne vadi recenice iz konteksta ;)

mozda bih ti mogla i pomoci oko tog txt-a, contact me ako je potrebno