15.1.14

2013 : Jedna godina dve velike skole

Posle vise uspesnih kolokvijuma polozila sam prvi veliki ispit iz donosenja pogresnih odluka.

To sto sam ja sebi uradila je za naucni rad ali skola je skola. Nekad se placa vremenom, nekad zdravljem, nekad parama... Ja sam bogami debelo preplatila razlicitim sredstvima. Ova odluka je zaista bila uzasna samarcina koju sam zavalila samoj sebi pa ne mogoh da se opasuljim mesecima. U ovakvim situacijama subjekat nauci lekciju, al mora mnogo da prepliva uzvodno pre nego sto pocne da biva lakse. Ne nizvodno, samo lakse. Doneses jednu losu odluku i eto te u govnima preko glave, usranog raspolozenja, bez volje za bilo cim, bez para, ironican si, drzak i mracan, nepodnosljiv...  Sve ti se okrene u zivotu (i stomaku): navike, ponasanje, osecanje, odnos prema zivotu i drugim ljudima i pre svega samom sebi. Naravno da u takvoj situaciji ni druge okolnosti ne krenu na tvoju ruku (Marfi).
Pa eto, ako ste mislili da losa odluka ne moze da bude tako losa, razmislite dva puta, jer posledice losih odluka nikad ne dolaze same :)

No, eto me ko feniks. Nisam sad ja nesto kao donela najbolju odluku u zivotu i ispravila krivu Drinu al barem se mirnije spava. Jedan korak napred.

Zakljucak: nije da trazim opravdanje za svoju glupost al mozda nekad i moras da napravis ogroman korak unazad da bi se vratio tamo gde si bio i da bi nastavio napred?

Takodje, doktorirala sam u jednoj drugoj oblasti, verovatno (cuj verovatno!) mnogo bitnijoj! Ovo je bila prva godina (moram da ubacim onaj klise "od kada znam za sebe", ili bolje ne?) da sam od pocetka do kraja bila okruzena samo valjanim ljudima. Sto znaci da sam uspela da nemam susrete sa zlicama i dusmanima - cak i u situacijama na koje ne mogu da uticem, kao sto su posao i ostale neminovne situacije u kojima smo okruzeni homosapiensima. Uspela sam da iskljucim iz zivota neke ljude kojima tu nije mesto, bez da trepnem, bez obzira na to koliko oni kao "bliski" bili. Tako da, da, bilo je kracih susreta za koje bih volela da se nisu desili, nikad, ali sam ih shift-delete. I ne dam im da se ponove. Ostatak, cista desetka.

Zakljucak 2: ponosim se sobom - kad kazu sa kim si takav si i kad pogledam koga sve imam, skontam da sam totalni car :). Mozda se stvarno dobro dobrim vraca?

U 2014 samo zelim da vise verujem ljudima. Ali i sebi.

7 komentara:

Anonymous said...

Nemoj nas ni ove 2014 izneveriti. Očekujemo onaj jubilarni post novogodišnji

artichoka said...

Haha, ko to vi :)

Anonymous said...

Nemoj misliti da nas nema. Samo ti napiši taj novogodišnji

Anonymous said...

Nisi ispostovala tradiciju novogodišnjeg posta- Sram te bilo

artichoka said...

nisam i nije me sram :)

Anonymous said...

Bliži se nova godina ajd bar ove godine napiši nešto

Anonymous said...

Hoce li biti ove godine?